Valkenburg

Valkenburg

Verdedigingsbouwwerken

Het centrum van Valkenburg liggen een aantal bouwwerken die van strategisch belang waren voor de hoofdstad van het Land van Valkenburg, onder andere de ruïne van het Kasteel Valkenburg (de enige hoogteburcht in Nederland), het Kasteel Den Halder (oorspronkelijk een middeleeuwse vestingtoren, later verbouwd tot kasteelachtig huis), een deel van de middeleeuwse stadsmuur (in het Den Halderpark), de twee stadspoorten Berkelpoort en Grendelpoort. Deze laatste poort zal in 2014 worden gerestaureerd (en verhoogd), terwijl voor hetzelfde jaar ook de herbouw van de verdwenen Geulpoort is gepland.

Wat te doen in Valkenburg

Wat te doen in Valkenburg? Valkenburg is een prachtig gelegen stad in Zuid-Limburg, na Maastricht waarschijnlijk de bekendste stad van Limburg. Valkenburg is van oorsprong een vestingstad die bestond uit een mooie stadskern, verschillende historische bezienswaardigheden en vele kastelen. Met de gezellige terrasjes, de culinaire restaurants, de leuke winkeltjes en de historische gebouwen is Valkenburg een echte aanrader voor een fijne vakantie of een weekendje weg!

De prachtige Valkenburgse natuur

Wat te doen in Valkenburg? Het mooie natuur- en wandelgebied het Gerendal is uniek. Door de steile, kalkrijke hellingen is wandelen in de bossen een heel bijzondere ervaring! In het voorjaar staan in het Gerendal talrijke orchideeën volop in bloei. Er zijn vele mooie wandelroutes, maar ook op de fiets kunt u de omgeving uitstekend verkennen.

Valkenburg staat wel bekend als dé locatie van wielerevenementen. De Amstel Gold Race eindigt er elk jaar, maar ook zijn er meerdere wereldkampioenschappen verreden en zelfs etappes van de Tour de France en de Vuelta. Het gebied is uniek in Nederland door de heuvelachtige omgeving. Het is hierdoor ook voor de recreatieve fietser een leuke manier om Valkenburg te verkennen. Wilt u wel fietsen, maar niet in Valkenburg?